sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Syksyn uudet tuulet



Hei vaan,
ja pitkästä aikaa! Wie gehts mit der Junge?

Täällä on otettu askelia eteenpäin, taaksepäin ja myös muutama sivuloikka. Tai oikeastaan, tarkemmin ajateltunahan ne otetut askeleet suuntautuvat lähinnä taaksepäin ja sivulle. 

Olen ottanut takapakkia sekä työssäni että kehonrakennusprojektissani.
Duuneista en sen enempää jaksaisi vatvoa, mutta pähkinänkuoressa, viimeiset neljän vuoden työt menivät roskikseen ja joudun aloittamaan projektini alusta. Pettymys on valtava mutta samalla saatu tieto pudotti ison kiven hartioilta. Olen ollut aika epämotivoitunut viime ajat ja tuntenut itseni surkeimmaksi tutkijaksi ikinä, sillä projekti ei ole edennyt yrityksistä huolimatta.

Sitten tähän oman elämäni työmaahan eli, yllätys, kroppaani. Muistanet, että päätin aloittaa tietoisemman syömisen viime keväänä, mm. päästäkseni eroon edellisenä puolena vuotena kerätystä eturepusta. Tietoisempi syöminen on siis tarkoittanut sitä, että ruoka, jota olen suuhuni tunkenut, on ollut sisällöllisesti laadukasta (ravintorikasta), jonka lisäksi olen kiinnittänyt huomiota saamaani päivittäiseen makrojakaumaan. Päivittäinen energiansaanti on harvoin ollut alle 2000 kcal, yleensä se on ollut noin 2500. Millään varsinaisella dieetillä en ole ollut, sillä ruoan määrä on ollut valtava selittyen ns. puhtaan ruoan ja edellämainittujen kalorimäärien välisellä suhteella. Treenimäärät ovat pysyneet aika lailla samoissa kun aiemmin, olen ehkä jopa vähentänyt aerobisen liikunnan määrää ja keskittynyt enemmän salitreeniin. Lihaserottuvuus on mielestäni lisääntynyt paikoitellen samalla kun muut vartaloni osat ovat kaventuneet. Tästä voisi siis veikata, että ainakin rasvan määrä on vähentynyt.

Kävin perjantaina kehonkoostumusmittauksessa tsekkaamassa mitä minulle kuuluu ja mikäs tässä. Lihaksia on lähtenyt yli kilo samalla kun rasvaa on hankittu puolisen kiloa. Rasvaprosentti on luonnollisesti noussut, ollen tällä hetkellä vajaa 25, vaikka absoluuttinen kehonpaino onkin pienentynyt.

Ja miltä tämä nyt tuntuu? No ei oikein miltään. Onhan se harmi, että kaikki ne salilla koetut onnistumiset eivät translatoidu kehonkoostumukseen, mutta mikäs kiire tässä on? Olen vaan tosi yllättynyt siitä, että kroppani on mennyt jonkinlaiseen säästötilaan, jossa se kuvittelee, ettei ruokaa ole tulossa ja pitää siksi kaksinverroin kiinni energiarikkaasta rasvavarastostaan. Olen törmännyt säästöliekki-ilmiöön internetin ihmeellisessä maailmassa, mutta olen myös kuvitellut, että se koskee vain vähäkalorisilla kitudieeteillä olevia henkilöitä. Tosin nettokaloreistahan se on kiinni, eli vaikka olenkin syönyt ihan hyviä määriä ruokaa on treeni ja sen seurauksena kiihtynyt aineenvaihdunta kuluttanut niin paljon, että nettobalanssi on ollut miinuksen puolella. Loogista.

No mitä nyt tapahtuu? Alan maltillisesti nostamaan päivittäisiä kaloreita kunnes painoni alkaa nousta. Treenit aion pitää samoissa tasoissa sillä en näe mitään järkeä muuttaa niitä. Lisäboostia tälle kaikelle antaa ensi viikolla alkava Tavoitteellinen harjoittelu-kurssi, joka käsittelee treenin lisäksi myös syömisen ja lepäämisen merkitystä, eli juuri niitä asioita, joita itsekin olen pohtinut. Tämä tulee varmasti olemaan antoisa kurssi ja odotan innolla sen alkua.

Sitten sivuaskeleeseen, jonka tuossa alussa mainitsinkin. Olen aloittanut ravitsemustieteen perusopinnot avoimessa yliopistossa. En vielä tiedä mitä opinnoilta haluan, mutta koska ravitsemustiede ja ihmisen fysiologia liittyvät vahvasti yhteen, koetan nähdä aiheen pitkälti tieteellisestä näkökulmasta. Kiinnostus ravitsemukseen oman treenin kautta ei myöskään vähennä motivaatiota ;)

Jänniä aikoja siis tiedossa!

/K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti