tiistai 17. marraskuuta 2015

No niitä treenijuttuja



Terve taas!

Tämänkertaisen postauksen ajattelin pitää aiheessa treeni ja hyvinvointi, sillä ketä nyt sellaiset asiat ei kiinnostaisi? ;)

Syyskuun alkupuolella harmittelin kun kehonkoostumusmittauksen tulokset kertoivat karua viestiä lihaskadosta. Säästöliekki vaikuttaa olevan varsin yleinen ilmiö, sillä olen törmännyt siihen sekä internetin ihmeellisessä maailmassa että livenä erinäisissä liikkumiseen liittyvissä tapahtumissa.

Syyskuun aikana kävin sopivasti Tavoitteellinen harjoittelu – nimisen kurssin, jossa käytiin läpi perusasioita liittyen treenaamiseen ja syömiseen. Tuli jotenkin tosi helpottunut ja hyvä olo kun sai kuulla niitä asioita, joita on itsekin miettinyt. Ryhmäliikuntahypetys etenkin vaikuttaa olevan illuusiota, joka helposti lähtee käsistä kaikilta osapuolilta. Salilla palautumisen tarpeen huomaa siitä, etteivät painot enää nouse mutta ryhmäliikuntaan jaksaa aina osallistua, varsinkin jos ohjaaja on hyvä. Noidankehä on valmis, sillä ”aina jaksaa vielä yhden tunnin” (kun kaikki muutkin jaksaa!). Ja kun jumppa jostain syystä jää välistä, tulevat syyllisyydentuntemukset ja sitten meillä onkin ongelma. Tässä vaiheessa haluan väittää, että kaikki jotka juoksevat jumpissa sen 4+ tuntia viikossa tietävät mistä puhun.

Lopetin siis ryhmäliikunnat, pois lukien spinningin kerran viikossa sekä ohjatut putkirullaustunnit. Suht pitkän flunssakauden jälkeen ei enää tuntunut kivalta osallistua pumppiin tai mihinkään muuhunkaan ohjattuun, musiikin tahdissa tapahtuvaan liikuntaan. Vikat kerrat pumpissa huomasin esimerkiksi, että jo lämpän aikana toivoin, että tunti olisi pian loppu. Sama keskivartalotreenissä, jossa olin käynyt pitkään. Musiikki ärsytti, liikkeet ärsyttivät, ohjaaja ärsytti ja muut jumppaajat ärsyttivät. Ehkä ihan suosiolla voin siis vapauttaa paikkani jollekin, joka arvostaa sitä ja keskittyä itse palautumiseen, jossa ainakin ennen on ollut paljon korjattavaa. Nyt käyn siis salilla neljä kertaa viikossa, spinningissä kerran ja ohjatussa putkirullauksessa kerran. Lepopäiviä on yksi plus putkirullapäivä. Mieli on hyvä eikä levottomuutta tai ahdistusta enää ole.

Kurssilla painotettiin myös, ettei elimistö toimi pyhällä hengellä vaan sillä (ja ainoastaan sillä) millä sitä ruokitaan. Eli jos ruokavalio koostuu pelkistä proteiinipatukoista ja maitorahkasta (kärjistetysti) jää aika monet vitamiinit ja hivenaineet saamatta. Tähän vielä päälle ravitsemustieteen supermielenkiintoiset kurssit niin avot, mieli on saavuttanut rauhan myös tällä saralla.

Mainitsin aiemmin kalorinnosto-operaatiosta, jota toteutin aktiivisesti 4-5 viikkoa. Lisäsin hiilareiden määrää ruokailussani ja nostin päivittäisiä energiamääriä, sata kcal viikko kerrallaan. Ekan viikon jälkeen olin laihtunut melkein kilon, mikä varmaan johtuu siitä, että aineenvaihdunta koki jonkinlaisen boostin. Sen jälkeen paino on noussut tasaisesti parilla sadalla grammalla viikkoa kohden. Punnaan itseni kerran viikossa ja sitten kun paino ei enää nouse, lisään ruoan määrää. Olen muutenkin tullut tarkemmaksi siitä, että saisin kaikki vitamiinit ja hivenaineet ruoasta.

Nyt painan melkein kolme kiloa enemmän kun pari kuukautta sitten, siirryin takaisin 26-tuuman farkkuihin, kestävyyskuntoni on surkeampi kuin pitkään aikaan ja käyttämäni jumppatopit valitsen mallin löysyyden enkä värin perusteella. Mutta sen lisäksi osaan melkein vetää leukoja, penkkaan 10 kg enemmän kuin 3 kk sitten, syön hyvällä omatunnolla karkkia silloin kun haluan (okei, tuota omatuntopuolta työstän vielä, mutta syön silti) ja vatsanseudulla olevan rasvakerroksen alla on selkeästi erottuvat lihakset. Olen menossa kehonkoostumusmittaukseen kolmen viikon kuluttua, jossa toivon mukaan saan vahvistuksen sille, että teen jotain oikein. Voimat ovat ainakin nousseet.

Täällä taisi alkaa syksy. Vettä sateloo ja aurinkokin laskee jo kolmen jälkeen, jaiks!

/K
Kaivoin pipon esille ettei piä jääy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti